FALAFELS MET ZOETE AARDAPPEL EN KIKKERERWTEN
SIDES I 10 stuks I 40 minuten
Falafels zijn een ideale manier om makkelijk meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Door groenten, peulvruchten en kruiden toe te voegen, creëer je in een handomdraai een voedzame en veelzijdige maaltijd. Het recept van deze falafels is mega toegankelijk, simpel en vooral heel lekker. Heb je geen staafmixer of keukenmachine in huis? Gebruik dan een vork om de zoete aardappel en kikkererwten te prakken. Vervolgens gebruik je een spatel om alles te mengen. Je kunt de boekweitmeel heel gemakkelijk vervangen voor een meelsoort naar keuze. Boekweit is een glutenvrij zaadje, dat rijk is aan mineralen en eiwitten. Varieer verder met verse kruiden naar keuze, of vervang de zoete aardappel voor wortel/pompoen. Easy peasy, but healthy! ENJOY!
Voedingswaarde per portie (3 stuks)
303 kcal I 39 gram koolhydraten I 9 gram eiwitten I 12 gram vetten
PERCENTAGE VERHOUDING MACRO’S
BEREIDING
Verzamel alle ingrediënten.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Zet een pan op het vuur en breng 500 ml. water aan de kook.
Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes. Doe de stukjes in het water en kook de zoete aardappel gedurende 8 minuten zacht. Giet af en laat afkoelen.
In de tussentijd doe je de kikkererwten in een vergiet, spoel je deze goed af en laat je deze uitlekken.
Verwijder de schil van de ui en snijd in stukjes. Hak de peterselie fijn.
Optie staafmixer: Doe dan de kikkererwten samen met de zoete aardappel in een grote kom. Pureer grof met een staafmixer. Voeg vervolgens de ui, peterselie, boekweitmeel, komijnpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, sap van ½ citroen, peper en het zeezout toe. Pureer tot een geheel. Is het deeg te stug? Voeg dan een scheut olijfolie toe en pureer het geheel glad.
Optie keukenmachine: Doe alle ingrediënten (punt hierboven genoemd) in de kom van de keukenmachine en pureer tot een glad geheel. Is het deeg droog? Voeg dan een scheut olijfolie toe.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Gebruik een lepel (of ijsschep) en schep gelijke bollen falafel.
Rooster de falafel in de oven 20-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen voordat je ze serveert.
Tip: Bewaar de falafels voor 5 dagen, luchtdicht, in de koelkast of vries ze in. Zo heb je altijd verse falafels achter de hand en krijg je gemakkelijk tijdens de lunch meer groenten binnen.
INGREDIËNTEN
250 gram zoete aardappel
300 gram kikkererwten (uit blik)
1 kleine rode ui (50 gram)
8 takjes verse peterselie
½ citroen
30 gram boekweitmeel (of een meel naar keuze)
¼ tl. komijnpoeder
1/2tl. knoflookpoeder
1/2tl. paprikapoeder
Peper
Snuf grof zeezout
Scheut olijfolie